Наведвальнікі --
1
Узрост: --
З намі: 2 гады
Паведамленняў: 180
Рэпутацыя:
Падзякаваў: 0
Атрымаў падазяк: 24
Папярэджанняў: 0
А можа, не ў кніжках справа? Малады Беларус павінен выхоўвацца-гадавацца беларускамоўнымі бацькамі, чуць беларускамоўныя песьні, слухаць беларускамоўнае FM-радыё, глядзець беларускамоўнае тэлебачаньне (папраўце), карыстацца беларускімі вэрсыямі кампутарных праграмаў, мець беларускамоўныя сеткі мабільных апэратараў, чытаць беларускамоўныя шыльды-цэньнікі, здаваць ПДР па - беларуску, навучацца па - беларуску...Кнігі - гэта цудоўна, але вось жа экзамены трэба здаваць на "расейскам языке", інстытуты навучаюць на "расейскам", на працу прымаюць "па-расейску"... Ды-джэі і каханая дзяўчынка - "па-расейску"! У паліклініку і морг - усё "па-расейску"...
Адмін --
З намі: 1 год 10 месяцаў
Паведамленняў: 527
Рэпутацыя:
Падзякаваў: 48
Атрымаў падазяк: 14
У нас унутры! Самае слабое звяно гэтае сістэмы - мы самі. Калі мы будзем прыкладаць намаганьні каб стаць крышачку сьмялейшымі, разумнейшымі, адакзнейшымі і трошкі больш працаваць для Беларусі - гэта будзе зрух.
Пагаджаюся, у асноўным. Як казаў нехта, ведаць шлях і ісьці па шляху - розныя рэчы. У нашае сітуацыі мала хто асьмельваецца і рызыкуе ісьці. Але справа ня толькі ў сьмеласьці. Ёсьць яшчэ нешта...
Найперш ня трэба спадзявацца на іншых і пры падмане чаканняў не шукаць вінаватых,не траціць сябе на скаргі і абвінавачанні трэба самому гартаваць у сабе ваяра, рабіцца героем, вартым захаплення і падражання. Толькі так - тады ўсё будзе :)
Адмін --
Рэпутацыя:
Я думаю, што справа не толькі ў сьмеласьці, а больш ў абавязковасьць і самаахвярнасьі (кажу пра сябе). Гэта патрэбна. Я не заклікаю усіх ахвяраваць жыцьцём, сям'ёй, кар'ерай і г.д. Але гадзіна сну, адпачынку, хоббі - імі можна ахвяраваць для Беларусі!
Усё будзе о. к. :)) Ня адразу, канечне. Паволі, шляхам маленькіх зьменаў і крокаў можна зрабіць шмат. Беларусы - ня зломкі, узгадайма хоць бы нашу найноўшую гісторыю. Рэспэкт тым, хто бярэ на сябе адказнасьць і вядзе за сабою іншых. Не змарнуюцца іхныя высілкі. Заважаць на шалях гісторыі. І... жыве Беларусь! :))
Адмін --
Рэпутацыя:
Чытаю цяпер кнігу "Каласы пад сярпом тваім" (перачытваю ужо каторы раз). Гэтую кнігу павінен прачытаць кожны беларус!!! Сітуацыя падобная і на сёньня. Але як яна выхоўвае!!!
Алесю Загорскаму на пасвячэнні ў юнакі кажуць: "Будзь незалежны з моцнымі, братні -- з роўнымі, спагадлівы і добры - з ніжэйшымі".
Адмін --
Рэпутацыя:
Згодзен. Але каб змагацца за Волю, трэба хацяб ведаць што гэта такое. І паўстаньні - нават тыя, якія здавалася б з самага пачатку былі правальнымі - рабіліся для таго, каб не спыніць гэтага змаганьня.
Цяжка сярод рабоў выхаваць вольнага чалавека! І таму трэба паказваць ім што ёсьць іншае -- воля, гонар, годнасьць і ... А таксама каб быў прыклад барацьбы за гэтыя ідэалы - пакуль што яны былі 1794, 1831, 1863 і ....
А ці будуць далей?
У сувязі з гэтым, пытанне. Чаму ў свядомых беларусаў, часта вырастаюць не свядомыя дзеці?
Якім уяўляе сабе шараговы беларус прыстойнага чалавека? Тут я падзяляю думку Сяргея Дубаўца. Гэта той, хто ведае, як жыць і ўмее жыць. Калі такі стэрэатып сьцвердзіцца ў грамадзтве, то многія хібы будуць выпраўленыя. Для такой фармацыі людзей не будзе праблемай павага да мовы і сымбаляў. Гэты тып шляхетнага беларуса, беларуса-гаспадара існуе. Толькі, можа, ён яшчэ не модны, не жаданы грамадзтвам, ня ёсьць героям нашага часу.
Паведамленне адрэдагавана 23 жніўня 2007 00:39. Рэдагавалася 1 раз(а)
Наконт “Каласоў…” ды несвядомых дзяцей. “Каласы…” чытаюцца ў школе, здаецца, ужо амаль выпускнікамі (праграма 11-га класа). Менавіта той узрост, калі яшчэ не позна растузаць чалавека і пасяліць у яго свядомасці родныя каштоўнасці; ці падтрымаць і зрабіць мацнейшым той кволы агеньчык, што ўжо цепліцца. Гэта, на мой погляд, мэта настаўніка і ад яго тут шмат чаго залежыць. Не буду абагульняць, але, мне здаецца, што настаунікі далека не заўседы ўвасабляюць гэтую мэту, занадта ўдараючыся ў абмеркаванні кахання Алеся і Майкі, яго прагназіравання, супердэталевыя абмеркаванні знешняга выгляду герояў і інтэр’ераў і г.д. Усе гэта, безумоўна, патрэбна, але калі галоўная ідэя ад гэтага сыпецца… Вось і атрымліваецца, што ўсе чыталі, гаварылі, а далей мала хто панёс. Не маю на ўвазе ўсіх настаунікаў, але, здаецца, тыповая сітуацыя менавіта такая. У ёй меньш за усё гаворыцца пра волю, гонар, годнасць…
Паведамленне адрэдагавана 23 жніўня 2007 01:35. Рэдагавалася 2 раз(а)
Наведвальнікі --
1
З намі: 2 гады
Паведамленняў: 180
Рэпутацыя:
Падзякаваў: 0
Атрымаў падазяк: 24
Ўсё пачынаецца з маленства. Ўсё пачынаецца зь дзяцінства. І да сьвятога падабенства, І найпаскуднейшае сьвінства.
Увогуле, ўсе размовы пра свабоду-рабства трэба пачынаць з рэфлексіі над сваімі ўчынкамі. Адзін расейскі пісьменьнік казаў, што трэба па кроплі выціскаць зь сябе раба. Другі расеец (бард) сьпяваў. што "я не хачу па кроплі - мне падавай вядро". Я бачу, што беларусам, нават у параўнаньні з расейцамі, рабоў зь сябе трэба вычэрпаваць тонамі. Але пачынаць, у кожным разе, толькі зь сябе. Не ратуй сьвет - выратуй сябе. Дзеці - гэта тое, што робім мы. "Несьвядомыя" дзеці ў "сьвядомых" беларусаў - лухта. Такі ты і "сьвядомы" беларус з маскальскімі сэрыяламі, песьнямі, "рускоязычнымі" сябрамі(?!), каханкамі, боязьзю спытацца ў ВЯЛЕЙСКАЙ краме ЦУКРУ, а не "сахара", КАВЫ, а не кофе... І шмат яшчэ якіх чыньнікаў, нават больш істотных за "побытавую" гутарку. Прынамсі, я пакуль ня бачыў "сьвядомых" БЕЛАРУСАЎ (хіба. можа. Пазьняк?) На сяньняшні момант, жыцьцё "сьвядомага беларуса" - штосекундная капітуляцыя прад наступствамі "аб'ектыўнасьці, рэаліяў, патрэбы часу,,,,," Будзем шчырымі - трэба пачынаць толькі зь сябе.